Co daje hermatyczne pakowanie żywności?
Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że żywność ulega procesom chemicznym. Przez nie dochodzi do jej zepsucia, a co za tym idzie konieczności wyrzucenia. Do popsucia żywności doprowadza wiele czynników, takich jak powietrze, temperatura i drobnoustroje. Jedzenie traci przez to swoje wartości odżywcze oraz walory smakowe. Co ważne, zepsuta żywność nie tylko jest niesmaczna, ale może także zaszkodzić naszemu zdrowiu. Można jednak w prosty i łatwy sposób przedłużyć trwałość wielu artykułów spożywczych. Próżniowe opakowania znacznie wydłużają ich przydatność do spożycia i chronią nas przed marnotrawstwem pożywienia.
Pakowanie próżniowe – na czym tak właściwie polega?
Próżniowe pakowanie żywności polega na usunięciu powietrza z opakowania oraz na jego szczelnym zamknięciu poprzez zgrzanie na krawędzi. Do opakowania nie przedostanie się więc tlen, ale także bakterie i inne czynniki doprowadzające do szybszego zepsucia się jedzenia. Taki sposób pakowania artykułów spożywczych znacząco wydłuża trwałość jedzenia, nawet o miesiące. Warto jednak pamiętać, że produkty umieszczone w folii należy przy tym zawsze przechowywać w odpowiedniej temperaturze.
Co daje pakowanie próżniowe?
Pakowanie hermetyczne żywności niesie ze sobą wiele korzyści. Po pierwsze, jego zadaniem jest maksymalne wydłużenie świeżości artykułów spożywczych. Taki sposób pakowania jedzenia zapewnia nam też najwyższy stopień higieny. Możemy mieć pewność, że z opakowania nie wydobędą się płyny czy też pewne zapachy, które wpłyną nie korzystnie na inne przechowywane w lodówce artykuły. Tak zabezpieczone produkty to także niższe koszty produkcji i przechowywania oraz łatwiejsza dystrybucja.
Artykuł umieszczony w foliowym opakowaniu bez dostępu powietrza daje nam pewność, że nie rozwiną się w nim żadne bakterie, pleśnie i nie przedostaną do niego insekty. Warto pamiętać, że w powietrzu znajduje się wiele mikroorganizmów. Pakowanie hermetyczne żywności pozwala na bezpieczne przechowywanie jedzenia w zamrażarce, lodówce, jak i przez pewien czas w temperaturze pokojowej. Warto też dodać, że ten sposób pakowania okazuje się nieoceniony podczas podróży. Dzięki niemu nie należy obawiać się tego, że jedzenie zabrudzi inne przedmioty znajdujące się w bagażu czy też przenikną one jego zapachem.
Pakowanie hermetyczne przydaje się zarówno w gastronomii, jak i w warunkach domowych. Pomaga znacznie zredukować ilość odpadów żywnościowych w lokalach. Gwarantuje nam dostęp do świeżej żywności o doskonałych walorach smakowych i zapachowych.